Wachtwoord vergeten?

donderdag 08 december 2011 - 20:12:40

Het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking, Nederland op weg naar ratificatie?

Op 6 december organiseerde de Coalitie voor Inclusie een bijeenkomst over het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Tijdens de bijeenkomst werd de stand van zaken verduidelijkt door Jan Jarab, Regional Representative of the UN High Commissioner for Human Rights. Een vertegenwoordiging van de Coalitie en Jan Jarab hadden voorafgaand een gesprek met Kamerleden over de ratificatie door Nederland.

Één van de voortrekkers van het netwerkouderinitiatieven is aangeschoven, geïnteresseerd in de relatie met diverse vigerende wetgeving op dit moment die kinderen met beperkingen raakt. In de factsheet kunt u lezen over de hoofdlijnen van dit verdrag. Ratificatie door Nederland is in 2012 beloofd (maar zou aanvankelijk in 2011 al gebeuren). Nederland behoort tot de 8 Europese landen die nog niet ratificeerden, maar wel ondertekenden. Het kabinet voert op dit moment een impactanalyse uit. Begin 2012 heeft de Coalitie daar weer een overleg over met staatssecretaris Veldhuijzen-van Zanten.

Conclusie is dat het relevant is om bij de behandeling van diverse wetsvoorstellen (waaronder passend onderwijs) de vraag aan de orde te stellen of er getoetst is aan de inhoud van dit VN verdrag.

Onder mensen met beperkingen en hun belangenbehartigers heerst de angst dat ratificatie wordt uitgesteld door het kabinet i.v.m. "conflicten" met het (bezuinigings)beleid. Jan Jarab wees op onderzoek, waaruit blijkt dat het een onjuiste aanname is dat het verdrag landen op kosten jaagt. "Het is goedkoper bij de bouw van een huis de toegankelijkheid te regelen, dan die toegangkelijkheid achteraf te realiseren." Hij beveelt aan om waar dat maar kan nu aan te sturen op handelen in de geest van het verdrag, ook al is er nog niet geratificeerd. Het ratificatieproces is in gang gezet met betrokkenheid van Nederland bij de onderhandelingen over de inhoud en met de ondertekening. Ook de EU heeft het verdrag inmiddels geratificeerd met instemming van Nederland. Het is dus onvermijdelijk dat Nederland ratificeert. Je kunt je er dus maar beter meteen aan conformeren.

De Coalitie voor Inclusie publiceerde een impressie van deze middag.


Gepost door admin in Algemeen - Commentaar staat uit - printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht

This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License.Yeşilçam Erotik Filmler

Theme by Xen