Wachtwoord vergeten?

donderdag 14 juli 2016 - 14:40:28

Ratificatie verdrag voor de rechten van mensen met een handicap van de Verenigde Naties is een feit!


Het heeft 10 jaar geduurd, maar 14 juli 2016 is Nederland bijgeschreven in het register van landen die dit verdrag hebben bekrachtigd. Dit is een heugelijk feit, omdat het  benadrukt dat iedereen overal gelijkwaardig mee moet kunnen doen, kinderen en jongeren in het bijzonder (artikel 7).

Het is een bijzonder verdrag omdat het gaat over hoe wij in de samenleving met elkaar om moeten gaan. Een verdrag dus voor IEDEREEN. Het verdrag strekt zich uit over alle aspecten van het leven. Dus onderwijs en zorg (voor kinderen) zijn ook onderwerpen. Feitelijk is het ook de onderlegger voor de gedecentraliseerde en vernieuwde wetgeving die de verantwoordelijkheden van gemeenten vanaf 1 januari 2015 regelt.
 
Het woord "handicap" in de titel van het verdrag wordt in Nederland meestal vervangen door "beperking of chronische ziekte". Wie het verdrag bestudeert leert dat de definitie van "handicap" heel breed is. Iedereen die in het leven beperkt wordt door een fysieke, ook zintuigelijke, of psychische aandoening al dan niet aangeboren.
 
Dit VN Verdrag biedt veel aanknopingspunten voor de missie van het Netwerk Ouderinitiatieven. Neem artikel 24 "onderwijs" dat stelt dat ieder kind recht heeft om een gewone school, tussen de kinderen uit zijn/haar sociale omgeving passend onderwijs te krijgen. Maar ook artikel 4 "algemene verplichtingen" is van belang. Het 3e lid stelt namelijk dat gemeenten bij het maken van plannen en beleid, overleg plegen met de doelgroep zelf of hun representatieve vertegenwoordigers. In het geval van kinderen/jongeren, hun ouders dus!
 
Gemeenten hebben van de Tweede Kamer bij de behandeling nog een aantal extra opdrachten meegekregen. Een belangrijke daarvan in het licht van de doelstelling van het Netwerk Ouderinitiatieven is dat het geldend sociaal beleid doorgemeenten op de inhoud van het VN Verdrag herijkt moet worden.
 
In 2017 zal het Netwerk Ouderinitiatieven ongetwijfeld een inspiratiebijeenkomst aan dit verdrag wijden. Houd daarvoor de agenda in de gaten.
 
 Gepost door Jeroen Veltheer in Algemeen - Commentaar? Wees de eerste! - printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht

This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License.Yeşilçam Erotik Filmler

Theme by Xen