Wachtwoord vergeten?

zaterdag 22 februari 2014 - 09:42:05

OPR-instemming JA/NEE?*


In een eerder bericht schreven we dat OPR-en die kampen met wel / geen instemming verlenen aan een ondersteuningsplan aanvullende afspraken kunnen maken.

Dit blijkt echter toch wat anders te liggen. Toetsing door ons bij een netwerk van onderwijsjuristen van deze handelswijze levert namelijk op dat een OPR maar twee mogelijkheden heeft bij de beoordeling van ondersteuningsplannen: instemming onthouden of instemming verlenen. Er is wettelijk geen mogelijkheid daartussen. Gedeeltelijke instemming is wettelijk gezien onmogelijk net als aanvullende afspraken.
 
Uiteraard is het aan de samenwerkingspartners om hierin keuzes te maken en zullen er naar verwachting "herenakkoorden" worden gesloten. Een wettelijke basis is er echter niet.
 
Als een OPR dus geen volledig ondersteuningsplan heeft (waarin alle punten van de checklist zijn uitgewerkt) rest er eigenlijk niet anders dan instemming te onthouden. In het veld zien we veel ondersteuningsplannen waarin, begrijpelijkerwijs, zinsnedes staan als: "groeimodel", "dynamisch plan", "voortschrijdend inzicht", "levend document". Hoewel er bij OPR-en begrip kan zijn voor de ruimte die samenwerkingsverbanden nodig hebben om invulling te geven aan passend onderwijs, is er dus geen enkele wettelijke basis voor.

Uiteraard was dit gebrek aan wettelijke borging al wel bekend en werd dit op verschillende plekken al wel voorzien. Het is nu te hopen dat de praktijk er één van samenwerking zal blijven, ongeacht de achterblijvende regelgeving. Het is nu aan OPR-en om bij instemming te bepalen of ze voldoende vertrouwen hebben in hun samenwerkingsverband. Vertrouwen dat ze ook nog betrokken worden als er wettelijk geen enkele aanleiding meer voor is.

waarom-ja-nee.jpg

Nog meer nuance is te lezen bij de veelgestelde vragen en antwoorden van het steunpunt medezeggenschap. 
 Gepost door Mark Weghorst in Algemeen - Commentaar staat uit - printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht

This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License.Yeşilçam Erotik Filmler

Theme by Xen